donderdag 13 augustus 2009

Zoeken op internet

Surfen
Het gebruik van een browser is in de volksmond synoniem aan surfen op internet. Over internet surfen is een ideale manier om informatie te zoeken en te vinden en bekend te raken op internet. Het springen van internetpagina naar internetpagina via zogenaamde hyperlink is een leuke bezigheid en is soms een ware ontdekkingstocht!

Bij surfen over internet is wel enige voorzichtigheid en oplettendheid geboden. Want tijdens het surfen kan bijvoorbeeld spyware op uw computer gezet worden. En omdat u vaak niet weet waar u terecht komt bij het surfen kan het gebeuren dat u op een site komt met illegale en schadelijke content (zoals pornografisch, racistisch of gewelddadig materiaal) of dat er een pop-up scherm verschijnt met bijvoorbeeld reclame waar u niet op zit te wachten. U kunt al een hoop voorkomen door ervoor te zorgen dat uw computer goed beveiligd is met bijvoorbeeld een antispywareprogramma en een pop-upkiller.


Zoekmachines
Zoekmachines, ook wel search engines genoemd, gebruiken zogenaamde robots, spiders of webcrawlers en andere computerprogramma's die hyperlinkHyperlinkDit is een link naar een ander deel van de website of een andere pagina op inter...s volgen over internet. Deze robots gaan daardoor van de ene site naar de andere. Ze indexeren de webdocumenten die ze tegenkomen en sturen ze het resultaat naar een databank. Gebruikt u een zoekmachine dan zoekt u dus niet live op internet, maar in de databank. Het internet is namelijk veel te groot om te doorzoeken. Omdat er zoveel internetpagina’s wereldwijd bestaan en er ook elke dag nieuwe bijkomen is het bijna onmogelijk om het hele internet te indexeren. Schattingen van de dekking van wat geïndexeerd wordt door zoekmachines lopen uiteen van 30% tot 40%.

Bekende en veel gebruikte zoekmachines zijn Google, Yahoo en msn Search. Maar u kunt ook gebruik maken van kleinere regionale zoekmachines, zoals Ilse.nl. Er bestaan ook specialistische zoekmachines, zoals voor de wetenschappelijke kennis op internet (Scopus bijvoorbeeld) of voor specifieke diensten en consumentenproducten. Onderwijsinformatie is bijvoorbeeld te vinden met Davindi. Met Jaap.nl en Zuka.nl vindt u huizen op de Nederlandse huizenmarkt. En bent u op zoek naar vacatures dan kunt u Askjim.nl gebruiken. De mogelijkheden zijn enorm!

De resultaten (de treffers of hits) van het zoeken met een zoekmachine in een de databank worden in volgorde van relevantie gepresenteerd in een lijst. Via de link bij die treffers kunt u naar de betreffende webpagina toe.

Tips voor het gebruik van zoekmachines:
1. Bepaal van te voren goed waar u naar op zoek bent
Hoe specifieker u bent in uw zoekwoorden, hoe groter de kans dat u een site vindt die u de informatie kan geven waar u naar op zoek bent. Bedenk wat er idealiter op de website staat die u zoekt: welke woorden kunnen gebruikt worden?
2. Wees zo specifiek mogelijk in het gebruik van zoektermen.
Hoe algemener de termen hoe minder snel u zult vinden waar u naar op zoek bent. Gebruik bijvoorbeeld ook meerdere zoektermen en de geavanceerde zoekopties van een zoekmachine.
3. Let op hoofdletters
De meeste zoekmachines maken onderscheid tussen kleine letters en hoofdletters.
4. Let op typfauten
Soms gaan de simpelste woorden fout. Denk ook aan fouten in anderstalige woorden of het zetten van spaties in woorden als meisjes namen in plaats van meisjesnamen. Dit levert hele andere resultaten op!
5. Kijk voordat u klikt op een zoekresultaat naar de beschrijving en de urlURLHet adres of domeinnaam van een specifieke website of bestand op internet. die bij de hit gegeven worden.Vaak kunt u hier al veel aan aflezen over of de site u nuttige informatie kan geven. Kijk ook eens op de site www.zoekprof.nl voor meer informatie en tips over het zoeken op internet.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Welkom!

Veel plezier op onze website. Bekijkt u hier eens al onze berichten over veilig internet! Het is belangrijker dan u denkt! Dagelijks worden er duizenden mensen in Nederland slachtoffer van internet fraude!

Om deze site te sponseren hebben we sponsers. Deze vindt u hier rechts ->
Neemt u ook eens een kijkje bij hun! Bovenin de oranje rechthoek vindt u nog meer van onze sponsers! Namens hen bedankt!

Alles over veilig internetten Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template