donderdag 13 augustus 2009

Online shoppen

Online vergelijken

U kunt op internet het aanbod van diverse winkels met elkaar vergelijken. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vergelijkingssite (www.kieskeurig.nl, www.beslist.nl, www.elcheapo.nl, www.vergelijk.nl, www.snakewoo.nl). Zo kunt u bijvoorbeeld snel zien of een vergelijkbaar product of dienst ergens anders goedkoper is!

Veiling- en advertentiesites

Op veiling- en advertentiesites vinden kopers en verkopers elkaar met allerlei (tweedehands) producten, curiosa en antiek. Voorbeelden van veilingsites zijn eBay.nl, Ricardo.nl en Qoop.nl. Bekende advertentiesites zijn Speurders.nl, Marktplaats.nl en 2dehands.nl. U kunt hier producten aanbieden, maar U kunt ook kijken of iets waar u naar op zoek bent voor een lage prijs op een veiling- of advertentiesite wordt aangeboden.

Er zijn twee manieren waarop vraag en aanbod via een site bij elkaar worden gebracht: het veilingmodel en het advertentiemodel. Binnen het veilingmodel plaatst u een advertentie op de site en sluit u vervolgens via de site een transactie met de hoogste bieder. Het advertentiemodel werkt als een prikbord in de supermarkt: u plaatst een advertentie op de site, u wordt benaderd door geïnteresseerden en sluit onderling de transactie. Dit gaat buiten de site om. In beide modellen bent u zelf verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de transactie.

Keurmerken

Sommige webwinkels zijn voorzien van een keurmerk waaraan gedragsregels verbonden zijn. Denk dan aan regels rond informatieplicht, klachtenafhandeling en privacy. Het bekendste Nederlandse keurmerk is het Thuiswinkel Waarborg. Het keurmerk behoort goed zichtbaar op de site van de webwinkel te staan. Door op het logo van het keurmerk te klikken kunt u zien aan welke gedragsregels de webwinkel zich houdt. Twijfelt u aan de echtheid van het keurmerk? Ga dan naar de website van de instantie die het keurmerk uitgeeft en controleer of de webwinkel is aangesloten.

Uw rechten en plichten

Verkopers zijn wettelijk verplicht goed om te gaan met de privacy van klanten en voldoende informatie te verschaffen zodat duidelijk is wat u koopt, bij welk bedrijf u dat doet, hoeveel het u kost, wanneer het geleverd wordt, hoe u het terug kunt sturen, enzovoort. Belangrijk is ook de regel dat u ook een via internet aangekocht product binnen 7 dagen nadat u het in huis heeft mag retourneren en daarbij uw geld terugkrijgt (let op: dit geldt niet voor aankopen van particulieren). Dit staat in de Wet kopen of Afstand. Kijk voor de uitzonderingen op deze wet en voor meer informatie over uw rechten en plichten bij kopen via internet op www.consuwijzer.nl (zoek op ‘kopen op afstand’).

Vaak gaat het kopen en verkopen van producten via internet goed. En met een beetje logisch denken, kennis en oplettendheid voorkomt u al een hoop problemen. Onder tips vindt u wat u moet doen en laten tijdens het online shoppen

0 reacties:

Een reactie posten

 

Welkom!

Veel plezier op onze website. Bekijkt u hier eens al onze berichten over veilig internet! Het is belangrijker dan u denkt! Dagelijks worden er duizenden mensen in Nederland slachtoffer van internet fraude!

Om deze site te sponseren hebben we sponsers. Deze vindt u hier rechts ->
Neemt u ook eens een kijkje bij hun! Bovenin de oranje rechthoek vindt u nog meer van onze sponsers! Namens hen bedankt!

Alles over veilig internetten Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template