donderdag 13 augustus 2009

E-mailen

Phishing

Heeft u er wel eens een ontvangen? Een e-mail die lijkt te komen van een betrouwbare instantie zoals een creditcardmaatschappij of bank, maar in werkelijkheid afkomstig is van oplichters? Zo'n nep-mail is bedoeld om uw persoonlijke gegevens te ontfutselen. Deze vorm van internetcriminaliteit wordt phishing genoemd. Bij deze vorm van oplichting via internet probeert een phisher (de oplichter) achter uw identiteitsgegevens te komen of achter gegevens als creditcardnummer, bankrekeningnummer of pincode. Daarmee kan de oplichter bijvoorbeeld spullen kopen op uw naam en geld van uw rekening halen.

Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een authentieke e-mail. Toch zijn er kenmerken te noemen waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen:

* Gerenommeerde banken, creditcardmaatschappijen en andere legitieme bedrijven vragen u nooit per e-mail om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden.

* phishing e-mails spelen vaak in op uw angst opgelicht te worden, uw account kwijt te raken of op een andere dringende redenen om zo snel mogelijk te reageren.

* Een phishing e-mail is meestal onpersoonlijk: de aanhef luidt bijvoorbeeld “Beste klant”. Maar let op: ook gepersonaliseerde e-mail kan nog steeds nep zijn!

De phisher verstuurt een e-mail die afkomstig lijkt van een betrouwbare instantie. Hierin staat bijvoorbeeld dat u een prijs heeft gewonnen die u alleen kunt innen door gegevens van uw creditcard bekend te maken. Een andere vaak toegepaste manier van phishing is het uit naam van de bank vragen om klant- of inloggegevens om zogenaamd klantenbestanden te controleren of bij te werken. In de meeste gevallen wordt u verzocht de site van de organisatie te bezoeken en daar uw persoonlijke gegevens achter te laten. Deze site lijkt net als de e-mail ook op die van de betrouwbare instantie. Zelfs het websiteadres lijkt identiek. Toch is het een subtiele variant: fortïs.nl in plaats van fortis.nl. Ook is het mogelijk dat de echte website wordt getoond, maar dat direct een pop-up scherm verschijnt waarin om uw gegevens wordt gevraagd. Alle informatie die u achterlaat op de nepwebsite kan de phisher direct misbruiken

Spam
Spam wordt over het algemeen beschouwd als een grote bron van ergernis: het zorgt voor overvolle mailboxen, problemen op de netwerken en het kost tijd en geld. De hoeveelheid spam die wordt verstuurd neemt almaar toe. Spam is een verzamelnaam voor e-mail die door zogenaamde spammers in grote hoeveelheden en ongevraagd wordt verstuurd en in uw mailbox kan belanden. De inhoud van een spambericht is verschillend en kan uiteenlopen van reclame tot verzoeken tot een financiële bijdrage.

Er zijn veel manieren waarop spammers aan uw e-mail adres kunnen komen. Meestal gebeurt dat door programma's die e-mailadressen zoeken in nieuwsgroepen en op websites of via verkoop van adressen. Wanneer u bijvoorbeeld uw e-mailadres intoetst in een online formulier bestaat de kans dat uw e-mailadres wordt opgeslagen en (door)verkocht aan spammers.

De Telecommunicatiewet voorziet in een zogenaamd opt-in systeem. Dit houdt in dat u vooraf toestemming gegeven moet hebben voordat bedrijven u mogen e-mailen met reclameboodschappen. Er zijn echter wel uitzonderingen. Als u al klant bent bij een bedrijf of andere diensten hebt afgenomen en daarbij uw e-mailadres hebt afgegeven, mag dit bedrijf u wel e-mailen met hun reclame, nieuws of aanbiedingen. Maar de e-mails mogen dan alleen te maken hebben met het bedrijf. Bovendien moet iedere keer duidelijk zijn hoe u zich weer kunt afmelden voor deze e-mailberichten.

Kettingbrieven per e-mail
In sommige e-mails wordt u gevraagd bestanden van uw computer te wissen omdat deze een virus bevatten. Soms wordt er in een e-mail een grote som geld of prijzen beloofd. Soms bevat een e-mail een verdrietig verhaal en soms gaat het om viruswaarschuwingen waarin u wordt aangespoord een computerbestand te verwijderen. Dit soort e-mails gaan meestal gepaard met een oproep de e-mail naar zoveel mogelijk mensen door te sturen. Maar let op! Dit zijn in de meeste gevallen ‘onzin e-mails’ , ook wel hoax of ketting e-mail genoemd, die e-mail netwerken vervuilen. Stuur dit soort e-mail dus nooit door. De e-mailadressen van mensen die al dan niet de e-mail ooit zelf hebben doorgestuurd staan vaak in de e-mail en gaan de hele wereld over. Uiteindelijk worden ze opgepikt door zogenaamde spammers en gebruikt om spam naar te versturen.

Een hoax herkent u aan één of meer van de volgende kenmerken:

* Er wordt altijd gevraagd de e-mail aan veel mensen door te sturen

* Er wordt vaak gewezen op een groot gevaar of een beroep gedaan op medelijden

* De e-mail bevat vaak verwijzingen naar bekende bedrijven om een betrouwbare indruk te maken

* Er wordt vaak geschreeuwd (met hoofdletters geschreven)

* Er staan vaak spelfouten in.

U kunt op verschillende sites nakijken of een e-mail een hoax of kettingbrief is.


Wettelijke status e-mail
Recentelijk heeft communicatie per e-mail dezelfde wettelijke status gekregen als die per brief. De e-mail moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De authenticiteit moet zijn gewaarborgd, er moet zekerheid bestaan over de afzender, en er moet niet achteraf aan kunnen worden geknoeid. De zogenaamde 'elektronische handtekening' biedt hier uitkomst. Vanaf februari 2009 zijn de regels voor het per e-mail facturen vereenvoudigd en hoeft de authenticiteit en de integriteit niet meer gewaarborgd te worden met een digitale handtekening of een andere beveiligingsmaatregel.


Attachments
U kunt heel eenvoudig bestanden aan een e-mailbericht koppelen zodat deze worden meegestuurd. Denk aan foto’s, muziek, tekstdocumenten etc. In principe kan elk type bestand aan een e-mailbericht worden toegevoegd. De bijgevoegde bestanden heten attachments. Binnen het geheel van die bestanden zijn twee categorieën te onderscheiden: bestanden die zichzelf uitvoeren (programma’s, scripts) en statische gegevensbestanden (documenten en afbeeldingen).

Het is wel raadzaam voorzichtig om te gaan met attachments. Sommige attachements kunnen bijvoorbeeld een virus of spyware bevatten. Kijk hiervoor eens onder Computerbeveiliging op deze website.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Welkom!

Veel plezier op onze website. Bekijkt u hier eens al onze berichten over veilig internet! Het is belangrijker dan u denkt! Dagelijks worden er duizenden mensen in Nederland slachtoffer van internet fraude!

Om deze site te sponseren hebben we sponsers. Deze vindt u hier rechts ->
Neemt u ook eens een kijkje bij hun! Bovenin de oranje rechthoek vindt u nog meer van onze sponsers! Namens hen bedankt!

Alles over veilig internetten Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template