donderdag 13 augustus 2009

Digitaal Pesten

Kinderen maken erg veel gebruik van internet en hebben vaak ook al een mobiele telefoon. Een groot deel van hun leven speelt zich tegenwoordig online af. Dit betekent ook dat naast ‘gewoon’ pesten ook digitaal- of cyberpesten kan voorkomen: pesten, treiteren of intimideren via e-mail, chat, instant messaging, mobiele telefoons of andere digitale hulpmiddelen. Gemak en anonimiteit van internet veroorzaken ook ongeremder pestgedrag dan in het werkelijke leven. De grenzen van taalgebruik worden verlegd, maar ook kunnen filmpjes en foto’s gebruikt worden om te pesten. Kinderen durven meer via internet. En daarnaast wordt er minder vaak ingegrepen door ouders en docenten omdat dit pestgedrag moeilijker traceerbaar is.

Net als ‘normaal’ pesten is digitaal pesten onaanvaardbaar. Ouders, docenten, maar ook kinderen zelf moeten er op letten en reageren. Ouders kunnen helpen een omgeving te creëren waar pesten niet wordt getolereerd: kinderen moeten leren dat anoniem online zijn niet betekend dat zij zich onverantwoordelijk kunnen gaan gedragen. Ze moeten hun eigen rechten en verantwoordelijkheden kennen en weten hoe ze de rechten van anderen kunnen respecteren.

Als ouder kunt ook bijdragen aan het voorkomen van digitaal pesten door een omgeving te creëren waar pesten niet wordt getolereerd. Belangrijk is daarbij te zorgen voor een open dialoog: geef uw kinderen het gevoel dat ze bij u terecht kunnen.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Welkom!

Veel plezier op onze website. Bekijkt u hier eens al onze berichten over veilig internet! Het is belangrijker dan u denkt! Dagelijks worden er duizenden mensen in Nederland slachtoffer van internet fraude!

Om deze site te sponseren hebben we sponsers. Deze vindt u hier rechts ->
Neemt u ook eens een kijkje bij hun! Bovenin de oranje rechthoek vindt u nog meer van onze sponsers! Namens hen bedankt!

Alles over veilig internetten Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template